Historie Vodder Oedeemtherapie

Estrid en Emil Vodder
De originele methode van manuele lymfdrainage werd ontwikkeld door Emil Vodder (PhD) en zijn vrouw, Estrid Vodder (ND) in de jaren 1930. Emil Vodder werd geboren in Kopenhagen op 20 Februari 1896. Hij studeerde biologie, mineralogie en botanie aan de Universiteit van Kopenhagen, alwaar hij medicijnen, cytologie en microscopie begon te studeren. Vroeg in zijn studiejaren werd hij ook geïnteresseerd in fysiologische geneeskunde.

Dr.EmilVodder

 

In 1933, verhuisden Vodder en zijn vrouw naar Parijs, waar ze hun biologische studies vervolgden. Ze wijdden hun tijd met name aan de anatomie en fysiologie van het lymfsysteem. In een grote anatomische atlas vond Vodder een collectie prachtige koper gravures door de anatoom SAPPEY (Description et iconographie des vaisseaux lymphatique concideres chez l’homme et de les vertebres, Paris 1885). Deze gravures waren de fundamentele basis voor een systematische en duidelijke werkmethode, welke Emil Vodder uitwerkte op intuïtie en vele praktische trainingen. Een compleet nieuwe manuele techniek was noodzakelijk welke uitgevoerd werd met pompende, cirkelvormige bewegingen en een lichte druk. In 1936 presenteerde Vodder zijn methode aan de wereld als manuele lymfdrainage ad modum Dr. Vodder, tijdens een congres in Parijs.

Pas aan het begin van de jaren ’50 ontving Vodder uitnodigingen van Europese landen om zijn techniek te onderwijzen. Aan het begin van de 60er jaren hoorde een Duitse algemeen arts, Dr. Asdonk, van Vodder en werd geïnteresseerd in deze methode. Therapeuten hebben veel te danken aan Dr. Asdonk. Als arts erkende hij het belang van Vodder’s methode en gaf ons de eerste lijst van indicaties. Lymfoedeem – zoals we het vandaag de dag kennen en behandelen – was geen indicatie in die tijd.

Günther en Hildegard Wittlinger

Hildegard en Gunther Wittlinger met Estrid en Emil VodderIn 1966 kwamen Günther en Hildegard Wittlinger voor het eerst in contact met Dr. Vodder. Vodder, Asdonk en Wittlinger richtten de Vereniging voor Dr. Vodder’s Manuele Lymf Drainage op in 1967. Wittlinger en Vodder openden ook de eerste Dr. Vodder School in 1972 in Walchsee – Oostenrijk. Andreas Wittlinger, zoon van Günther en Hildegard Wittlinger, zal de cursussen in Groningen verzorgen.

Manuele lymfdrainage is uitgegroeid tot een veelvuldig gebruikte en toepasbare fysiotherapeutische techniek in Europa. Het is de meest voorgeschreven en toegepaste fysiotherapeutische techniek in Duitsland. Wij bieden deze originele dr.Vodder Oedeemtherapie Opleiding aan in Groningen.

De Dr. Vodder methode wordt in vele andere landen onderwezen, waaronder Australie, Noord-Amerika, Singapore, Japan, Nieuw Zeeland, Duitsland, Oostenrijk, Ierland en Groot Brittanie.

Andreas Wittlinger

Docent Andreas Wittlinger