U zoekt als fysiotherapeut een specialisatie. Wellicht is een opleiding oedeemfysiotherapie (lymfdrainage) iets voor u. Oedeemtherapie Vodder Nederland biedt de originele opleiding oedeemtherapie aan, zoals deze wereldwijd wordt gegeven. De Vodder Akademie uit Oostenrijk komt eenmaal per jaar naar Groningen om de cursus te doceren. De opleiding oedeemtherapie is modulair van opzet en biedt u de mogelijkheid om de opleiding in uw eigen tempo te volgen.

 

De opleiding is erkend en geautoriseerd door de NVFL (lidvereniging KNGF) en is geaccrediteerd door het Centraal Kwaliteitsregister van het KNGF en door Keurmerk Fysiotherapie voor respectievelijk 48 punten (module 1), 32 punten (module 2) en 80 punten (module 3).

Wat biedt de opleiding Oedeemtherapie

E-learning theorie (2 dagen)
De e-learning basiscursus is de toegangscursus voor iedere fysiotherapeut. De theorie wordt online aangeboden middels een powerpoint presentatie gegeven door artsen van de dr. Vodder Academy. Dit vereist lezen, studeren en het afleggen van een examen. De totale studiebelasting van deze e-learning module neemt tussen de 20 en 45 uur in beslag. Het is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Mandarijn en Japans. Succesvolle afronding van het examen maakt het mogelijk verder te gaan naar Module 1.

Module 1 (4 dagen)
Deze 4-daagse klassikale cursus behandelt de originele grondslag van Dr. Vodder Manual Lymph Drainage (MLD) en hun toepassing op elk lichaamsdeel, inclusief nek, gezicht, armen, benen, nek, rug, billen, borst en buik. Je leert de basis van oedeemfysiotherapie, waarna verdere verdieping via module 2 en/of 3 volgt.

Natascha: “Inhoudelijk zeer goede cursus. Veel info in korte tijd. Cursus voldoet zeker aan de verwachting.”
Nina: “Ik voelde me 100% veilig om deze cursus te volgen tijdens de Covid19 pandemie.”

Module 2 (4 dagen)
Deze 4-daagse module kan worden gevolgd nadat module 1 is voltooid. Klinische indicaties voor MLD worden gegeven voor patiënten met een functioneel lymfevatenstelsel. Speciale technieken worden geleerd voor de behandeling van aandoeningen zoals supinatietrauma van de enkel, knieartroplastiek, kruisbandreconstructie, adhesieve capsulitis en heuppathologieën. Deze speciale technieken (specials) kunnen ook toegepast worden op lymfologische patiënten en komen uitsluitend in module 2 aan bod. Alle technieken uit module 1 worden herhaald, waardoor je vaardigheden zullen verbeteren. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan het tapen en zwachtelen van postoperatieve en posttraumatische casuïstiek. Een praktisch examen wordt gegeven aan het einde van deze cursus en succesvolle afronding wordt beloond met een certificaat. Met dit certificaat kunnen in de praktijk de meeste postoperatieve en orthopedische oedemen behandeld worden, maar daarnaast leer je dus ook een breed palet aan pathologieën die je als oedeemfysiotherapeut in de praktijk doorverwezen krijgt. Wil je echter geregistreerd staan als oedeemfysiotherapeut, dan is het afronden van module 3 noodzakelijk. In de praktijk merken we dat cursisten module 2 een grote meerwaarde vinden voordat ze aan module 3 starten. 

Agnes: “Fijn dat je alle kennis en vaardigheden weer kon herhalen. Goede aanvulling na module 1, zodat je met vertrouwen naar module 3 kunt. Enorme meerwaarde!”
Ewoud: “Oprecht een super leuke en interessante cursus. Module 2 zou eigenlijk verplicht moeten worden net als module 1. Het is echt noodzakelijk vind ik.”

Module 3 (10 dagen)
Deze 10-daagse lymfologie cursus is ontworpen voor diegenen die geïnteresseerd zijn in lymfoedeem en oedeemmanagement. Het kan gevolgd worden na voltooiing van tenminste module 1 en omvat 2 dagen theoretische scholing van een arts gespecialiseerd in lymfologie. De pathofysiologische achtergrond van oedemen wordt behandeld, evenals lymfoedeem en lipoedeem. Indicaties, contra-indicaties en differentiële diagnose van oedeem worden uitgelegd. De overige 8 dagen praktijkles omvat de juiste toepassing van oedeemfysiotherapie. Dit omvat MLD, compressietherapie, oefentherapie, huidverzorging en zelfmanagement. Daarnaast worden de Nederlandse richtlijnen uitvoerig behandeld. Toepassingen omvatten de behandeling van bovenste en onderste extremiteit lymfoedeem (primair en secundair), lipoedeem, Chronisch Veneuze Insufficiëntie (CVI) en midline oedeem. Uitsluitend het volgen van tenminste de modules 1 en 3 geven toegang tot het register oedeemfysiotherapie (en dus declareren van het tarief oedeemfysiotherapie).

De opleiding is erkend en geautoriseerd door de NVFL (lidvereniging KNGF) en is geaccrediteerd voor respectievelijk 48 punten (module 1), 32 punten (module 2) en 80 punten (module 3) in het KRF NL (KNGF) en Keurmerk Fysiotherapie.

Deelnemers verkrijgen uitstekende handtechnieken van de originele Dr. Vodder methode van Oedeemtherapie met onze gecertificeerde vakleerkrachten. Onze gecertificeerde docenten richten zich op u als een individu en helpen u de technieken te ontwikkelen die nodig zijn om de best mogelijke resultaten te leveren bij iedere patiënt.

We doceren niet alleen de basistechnieken van Vodder, maar tevens een scala aan uitgebreide technieken, die u in staat stellen manuele lymfdrainage toe te passen op onder andere orthopedische patiënten, brandwonden, oedeem en dermatologische patiënten. Daarnaast komen de richtlijnen lymfoedeem en lipoedeem uitgebreid aan bod. Lees het volledige curriculum om een indruk te krijgen van de onderdelen per lesweek. Op de pagina toepassingen wordt uitgelegd waar u deze techniek nog meer op kunt toepassen.

Direct inschrijven

Nieuwsarchief