Door: Froukje Potijk
Zes weken werken in de Lymfoedeemkliniek Wittlinger in Walchsee, Oostenrijk is een super ervaring! Om te beginnen met het warme en vriendelijke ontvangst van de familie Wittlinger maar natuurlijk ook de prachtige omgeving waar de kliniek zich bevind. Een idyllisch dorp aan de voet van de Alpen waar, wanneer er sneeuw ligt, je kan skiën of naar de mooiste plaatsen kunt wandelen om vervolgens op je slee hard naar beneden te rodelen, waar je kunt genieten van de bergen, de typisch Tiroler almen en natuurlijk de kraak heldere Walchsee.

Professor Hildegard Wittlinger, inmiddels meer dan 40 jaar het gezicht van het therapiecentrum gaf me de eerste dag in de kliniek, door haar warmte en openheid, het gevoel bij haar familie te horen. Ze heeft veel van de wereld gezien en is nog steeds continu opzoek naar nieuwe ontwikkelingen binnen de manuele lymfe drainage. Ze wil haar kennis doorgeven door middel van scholing en korte werkervaring in de kliniek. Zo ben ik na het volgen van de cursus Oedeemtherapie ad modum Vodder te Groningen aangenomen voor 6 weken in de Wittlinger kliniek voor lymfdrainage. Gedreven door een interesse in beter onderzoek, uitgebreidere behandelmogelijkheden en op zoek naar meer antwoorden.

Het eerste weekend viel ik met mijn neus in de boter omdat er in Walchsee voor het eerst een congres werd gehouden waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van MLD werden gepresenteerd, de Walchseer Lymphologische Wintertagung. Tevens heb ik hier ervaren wat een gemoedelijke sfeer er hangt rond de artsen, professoren en therapeuten. Perfect om onder het genot van een Tiroler biertje goed te netwerken binnen de wereld van de lymfologie.

Wat me direct opviel tijdens mijn eerste week werken is het diagnostische proces. Patiënten worden grondig gescreend door de arts, het volume word gemeten door middel van de perometer, er wordt van iedere patiënt een aantal foto’s gemaakt en vervolgens wordt door de therapeut de circumferentie gemeten van het been (om de 10 cm) en/of van de arm (om de 4 cm). Dit wordt na anderhalve week en na drie weken herhaalt om zo een duidelijk eindresultaat weer te kunnen geven. Het resultaat gaat van een paar honderd milliliters tot wel drie liter per been in nog geen week tijd! Gemotiveerd zijn en goed in je vel zitten blijft de drie weken dat de patiënt in de kliniek verblijft de hoogste prioriteit.

Het belangrijkste behandelprincipe dat ik geleerd heb, naast de één tot twee uur lymfdrainage per dag, is bandageren. De therapie kan nog zo goed gedaan worden, maar wanneer er geen goede compressie is na de behandeling, is er niet een uitzonderlijk eindresultaat. Compressietherapie blijft toch de hoeksteen van de behandeling!

Er is een grote variatie aan patiënten in Walchsee. Van primair tot secundair lymfoedeem; van kleine tot enorme volumes. Waar ze erg op hameren is dat iedereen moet meedoen aan de ‘gymnastiek’: watergymnastiek, oedeemgymnastiek, rugschool, yoga, etc, deze worden meerdere keren per dag gegeven. Ik heb bijna alle variaties van gymnastiek eens gegeven wat iedere keer weer een humoristisch half uur was, gezien mijn Duits (vooral in grote groepen) niet heel erg goed is en er veel verwarring ontstond bij het recht op staan, naar rechts gaan of ‘gerade’ te blijven.

Door de kans die ik heb gekregen om de opleiding tot oedeemtherapeut in Groningen te doen en vervolgens de fijne samenwerking met alle MLD-therapeuten, artsen en natuurlijk de familie Wittlinger, heb ik veel bijzondere patiënten gezien, veel vragen beantwoord gekregen en nog veel meer geleerd. Maar zoals met alles binnen ons vakgebied leidt het opdoen van meer kennis tot meer vragen en proeft deze onvergetelijke ervaring naar meer.

Reageren? Mail naar oedeemtherapievodder@live.nl