Op 27 oktober 2018 zal er in Groningen een cursus pijn educatie bij oedeem en oncologie plaatsvinden. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor deze cursus. Mocht je geïnteresseerd zijn, geef je snel op!

Hierbij een korte omschrijving van de cursus:
Datum: 27 oktober 2018
Cursustijden: 9:00 uur tot 17:00 uur
Locatie: Postillion Hotel Haren (https://www.postillionhotels.com/nl-nl/hotels/postillion-hotel-haren-groningen)
Cursusgeld: €249,- inclusief lesmateriaal, koffie/thee en lunch
Accreditatie: 7 punten pijn KNGF en Keurmerk Fysiotherapie

Cursusprogramma:
– Pijn na kankerbehandeling, waar hebben we mee te maken nociceptieve, neuropathische pijn of centrale sensitisatie?
– Centrale sensitisatie en hoe hier mee om te gaan in de diagnostiek
– De uitlokkende en onderhoudende factoren van pijn
– De biopsychosociale benadering bij patiënten met kanker en pijn
– Pijneducatie bij patiënten na een kanker behandeling.
– Praktische vaardigheden: biopsychosociale factoren bij pijn na kanker en het geven van pijneducatie
– Evaluatie en afronding

Doel van de cursus :
Pijn is een veel voorkomende klacht van patiënten die een kankerbehandeling hebben ondergaan. Dit kan pijn zijn als gevolg van de behandeling maar soms ook langdurige toenemende pijn al langer na de behandeling. Doel van de cursus is voor (fysio)therapeuten deze pijn goed te kunnen herkennen, alsmede belangrijke onderhoudende mechanismen voor aanhoudende pijn. Hierna zal pijneducatie een belangrijke eerste stap zijn in de behandeling. Naast het herkennen van pijntypen en onderhoudende factoren zal er een vaardigheidstraining plaatvinden om pijneducatie te geven.

Doelgroep / ingangsniveau : oedeem en/of oncologie fysiotherapeuten
Docenten: Paul van Wilgen en Robert van der Noord
Thuisstudie : 1,5 uur
Didactische werkwijze : theorie, PowerPoint, praktijk en casuïstiek.
Aantal deelnemers : minimaal 20, maximaal 40.
Toetsing : er wordt geen toets afgenomen,
Na afronding van de cursus ontvang je een officieel certificaat van Oedeemtherapie Vodder Nederland.

Over de docenten:
Prof. Dr. C. Paul van Wilgen (1967) is gezondheidspsycholoog, fysiotherapeut en epidemioloog. Al meer dan 25 jaar doet hij onderzoek bij patiënten met chronische pijn; aandachtsgebieden zijn verwerkingsmechanismen van chronische pijn en centrale sensitisatie, onderhoudende biopsychosociale factoren van pijn en de effecten van pijneducatie. In 2004 promoveerde hij op de morbiditeit na hoofdhalskanker behandelingen waarbij pijn een belangrijke rol speelde. Ook deed hij onderzoek naar gedragsmatige behandelingen van pijn en de rol van leefstijl. Daarbij heeft hij veel expertise over samenwerkingsverbanden en de (transdisciplinaire)behandeling van chronische pijn. Hij schreef, met anderen, meer dan 100 publicaties rond deze thema’s. Hij is co-auteur van de boeken ‘Graded Activity’, ‘Pijneducatie’, ‘Chronische pijn verklaard en het boek ‘Pijnproblemen in de praktijk’. In 2012 was hij een van de oprichters van Transcare (www.transcare.nl) waar patiënten met (chronische) pijn op transdisciplinaire wijze worden behandeld. Sinds 2014 is hij als gast-professor aangesteld aan de Vakgroep vakgroep kinesitherapie, menselijke fysiologie en anatomie, faculteit lichamelijke opvoeding en kinesitherapie, Vrije Universiteit Brussel.  Hij is lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion (www.paininmotion.be)

Robert van der Noord (1986) is fysiotherapeut en Msc psychosomatiek. Hij studeerde af in 2010 met een onderzoek naar (chronische) pijn bij patiënten met een springers knie. Na gewerkt te hebben in de reguliere eerste lijn heeft hij zich in 2011 gericht op de behandeling van patiënten met (chronische) pijn en psychiatrische klachten (stemmingsstoornissen, angststoornissen, autisme en persoonlijkheidsproblematiek) in de eerste en tweede lijn. In 2016 heeft hij onderzoek gedaan naar de relatie tussen de patiënt score op sensitisatie en de score op vragenlijsten naar angst, depressie en catastroferen. In 2014 heeft hij inter-fysio opgericht, een praktijk die zich richt op de behandeling van patiënten met psychosomatische klachten, (chronische) pijn en/of overbelastingsklachten. Daarnaast werken zijn collega’s en hij bij transcare, inter-psy en IPGGZ. Sinds 2015 verzorgt hij gastcolleges bij de Hanzehogeschool Groningen met betrekking tot het signaleren van chronische pijn, vermoedens van psychosomatische klachten en psychopathologie.

Neem voor meer informatie contact op of schrijf je direct in voor de cursus ‘pijn bij oedeem en oncologie’!